| |
Šumivé víno - Prosseco D.O.C. Extra-Dry Millesimatoy
 |
|
Typ: |
| |
Spumante Extra Dry Millesimato |
| |
|
| |
|
| |
Odroda: |
| |
Glera |
| |
|
| |
Označenie: |
| |
Prosecco D.O.C. |
| |
|
| |
|
| |
Obsah alkoholu: |
| |
11% |
| |
|
| |
|
| |
Skladovanie: |
| |
2 roky |
| |
|
| |
|
| |
Vinárstvo: |
| |
Je vyrobené z ručne zozbieraného hrozna a hrozno je podrobené mäkký lisovanie. Potom, čo prebehne lisovanie vznikne kalný mušt ktorý sa nechá odpočívať v chlade (5-10 °C) v nerezových tankoch. Omladina sa oddelí od vkladu a fermentácie začne. Fermentácia sa prebieha s podporou pôsobením vybraných kvasiniek. To sa vykonáva pri konštantnej teplote 18-20 ° C a asi 15 až 20 dni. |
| |
|
| |
|
| |
Šumivé: |
| |
Šumivosť dosiahneme metódou Charmat na začiatku druhej fermentácie v autokláve pomocou z ušľachtilej kvasinky, pri teplote v rozmedzí 14-16 ° C. Po dosiahnutí požadovaného tlaku (asi 6 bar), vznikne hmota, ktorá sa ochladí na -4 ° C pre blokovanie kvasenie a podporovať stabilizácie. Na záver sa ešte filtruje a pod tlakom nasleduje stáčanie. |
| |
|
| |
|
| |
Degustácia: |
| |
Slamovo žltej farby, vône zreteľne ovocná. Chuť je jemná, príjemná a harmonická. |
| |
|
| |
|
| |
Podáva sa k jedlu: |
| |
Aperitív víno par excellence, vynikajúce k rizotu. Je vhodné k rybím pokrmom, najmä morské plody akôrovce. |
| |
|
| |
|
| |
Servírovacia teplota: |
| |
6 - 8 ° C |

|