| |
Biele víno - Verduzzo Lison-Pramaggiore D.O.C. Passito
 |
|
Typ: |
| |
Tiché biele víno. |
| |
|
| |
|
| |
Označenie: |
| |
Lison-Pramaggiore D.O.C. |
| |
|
| |
|
| |
Obsah alkoholu: |
| |
13% obj. |
| |
|
| |
|
| |
Skladovanie: |
| |
3 - 4 roky |
| |
|
| |
|
| |
Vinárstvo: |
| |
Hrozno po miernom priebehu zrenia vo vinohradoch zbierané ručne, v prvých desiatich dňoch v mesiaci október a následne sa posiela na lisovanie. Kvasenie trvá 36 až 48 hodín, keď sú bobule s kožou. Potom prichádza fáza oddelenia pevnej časti od kože a a jemným lisovaním získame tekutinu, ktorú premiestnime do oceľových nádrží, kde po pridaní vybraných kvasiniek prebieha fermentácia počas ktorej je riadená teplota. Celé kvasenie trvá 10-15 dní. Víno sa stáča do fliaš až po dokončí procesu svojho starnutia. |
| |
|
| |
|
| |
Charakteristické vlastnosti: |
| |
Víno je žlto-zlatej farby s jantárovými tónmi starej. Aróma je intenzívna typická pre sladké vína s tendenciou pokroku. Chuť sa prejavuje celým radom teplého, a po zmesi z agátového medu marhúľ, hrušiek a rýb. |
| |
|
| |
|
| |
Podáva sa k jedlu: |
| |
Víno je vynikajúce k dezertom, ako sú koláče, ovocné krémové torty, a ku všetkému pečivu. Výborné je podávať k jednotlivým typom tvrdého syra, ako je Parmezán, Grana, Pecorino a Montasio. |
| |
|
| |
|
| |
Servírovacia teplota: |
| |
12 - 14 ° C |

|